New Prop Noise

5/21/18 @ 3:01 AM
ORIGINAL POST
JKenny
JKenny
USER since 6/25/10

I just purchased a new prop for my 2016 Evinrude 150HP.  The prop I purchased is a OEM prop from Evinrude and the pitch is exactly what I had on it before.  I was just replacing the old one because it had some minor chips and scraps.  I installed the new one and took it out for the first time this year and at 800-900 rpm I’m getting a whistling/ringing noise and a small shutter.  I returned the prop and put a 2nd new prop on the motor and it is doing the same thing.  What in the world could this be? Before I had it winterized the boat last year it wasn’t making this noise.  Any help would be appreciated, Thanks in advance. 

Post Your Comment
Displaying 1 to 3 of 3 Posts
5/23/18 @ 9:54 AM
JKenny
JKenny
USER since 6/25/10
Thanks for the suggestions. I did check the lower unit oil and their is fluid and it looks clear, not milky like water is leaking through the seals.  I’m absolutely perplexed on this thing, because  I’m not running stainless, just aluminum so the hub is not the issue.  I am heading to Eagle River this weekend, I guess we will see how she does. Thanks again

Post Your Comment
5/21/18 @ 11:19 AM
RistoRap
RistoRap
USER since 8/31/01

Not sure why it would start now if the exact same prop, but it might possibly be "prop chatter" - might want to google it. I had the shudder issue with my boat, I needed to swap out the prop hub out to a different model.

Took care of the shudder on mine. Apparently stainless props are known to cause this if the hub is not upgraded.

Mine is a Merc 150 four stroke.

Also, I would check the gearcase lube to make sure whoever winterized it filled it back up.....


Edited on 5/21/18 11:25 AM
Post Your Comment